Чай на війні Ч.2. Чайна церемонія. Для чого, як, і чи можлива під вибухи?


  • 14 червня 2022 17:31:52
  • Відгуків: 0
  • Переглядів: 979
  • 0



Чайна церемонія!!! Шо серйозно? Війна ж! Не до естетики! Постривайте. Спробую переконати. Заспокойтесь, якщо є куди і як - присядьте, якщо є можливість - заваріть чайку. Хоч якого. Можна навіть магазинного. Сьогодні можна. А я розповім вам про силу духу. Про те, що не можливо знищити. І про те, як чайна церемонія може бути тим, що допоможе виховувати дух.



[ЧАЙ і ВІЙНА 04: ШколаЧАЮ] Чай на війні Ч.2.

Чайна церемонія. Для чого, як, і чи можлива під вибухи?

 

Про тему «Чайна церемонія під час війни»

Доброго ранку, мої славні співвітчизники. І, як і обіцяв, як і планував, продовжу серію випусків «Чай і війна». Після перемоги, звичайно ж, в кращій якості ці теми. І сьогодні тема буде саме про те, як зберігати спокій, як надихатися, як освітлювати душу, підключатись до високих посилів, світів, шарів, тримати себе зі стрижнем. Тема «Чайна церемонія під час війни». Намагаюсь коротко, щоб не затягувати.

Типи чайних церемоній

Чайна церемонія. Чайна церемонія може бути двох (типів), зазвичай традиційно говорять про два типи чайних церемоній, чайних дійств – це Гунфу Ча і Пін Ча. Гунфу Ча – це практика, це ціла наука. Не буду довго зараз розказувати, але одразу перейду до Пін Ча. Пін Ча – це проба чаю, пробувати чай. І можна її зробити от так як я. Я взяв чабанів з набору, чабань, гайвань, чахай, ситечко і піалочка. Термос, звичайно ж, і є рушничок.

Чабань

Чабань – це столик, його можна замінити на рушничок. Також можете робити це у себе на кухні, на якомусь столі.


Як чай може допомогти

Одразу перепрошую у тих, у кого зараз ще скрутніше становище ніж, скажімо так, в наших краях. Так, лінія зіткнення близько, але у нас ще поки що нема, і нехай не буде, розрушених домівок, покалічених доль. Ми чекаємо, ми б’ємся. От я зараз зі зміни з нічної, також в теробороні і намагаюсь все одно приділяти час і такій своїй, ну скажімо так, як це сказать, своїй аскезі, своїй ахімсі. Те, що я можу робити ще для того, щоб зробити якійсь невеличкий вклад в перемогу і розрадити або допомогти якимось чином тим, хто знаходиться зараз в більш комфортних умовах ніж ті, хто вже постраждав від цієї війни. Мої щирі співпереживання, співчуття і, серце болить, коли бачиш кадри. Тому не сприйміть це за якусь розкіш, навпаки, хочеться зробити якийсь свій вклад саме таким чином і розказати, поділитись своїм досвідом, як саме чай, як практика, або як звичка, як ритуалізоване дійство, як те, до чого ти ставишся уважно, може допомогти в, от в тому, що ви будете сприймати дійсність сильніше, ваш дух буде зміцнюватись.  В мене є в цьому досвід і тому я так вважаю, що можу про це говорити. Зараз дозаллю чайку.


Гайвань

Так от, гайванька – це, якщо просто, не обов’язково мати оцю всю утварь, як то кажуть. Гайванька – це гайвань: чашка з кришкою, так перекладається: чашка з кришкою. В цій гайвані ще є блюдце. Саме ця модель називається «біла крига».

Зелений чай Тайпін Хоу Куй

Сьогодні я заварюю чай Тайпін Хоу Куй, один з моїх улюблених зелених чаїв з довгим таким, з довгими чаїнками. Він має цікавий, цікаву фактуру чаїнки, довжину. Ну це унікальний зелений чай своєю, як би своїм видом, але, окрім того, має тонкий приємний смак, аромат і надає такого стану. І, до речі, якщо ми говоримо про уважне сприйняття, от саме.., ну якщо взяти як чай, чай як звичку, або те, що приведе вас до зібраності, то от тут є вже підключення всіх органів чуттів. Тобто як практика – це зібрати себе в одну точку, тут і зараз, в континумі часу, простору, так пафосно скажу.


Заварювання чаю

Коли ви заварюєте чай, ви можете торкатися до… і відчувати фактуру і тактильні відчуття і отримувати приємні, які є, шероховаті можливо, від форми, від відчуття на шкірі долонь, від естетичного споглядання на сам посуд. Не обов’язково це може бути тільки, ну от така якась, спеціалізована посуд, навіть залізна кружка, в якій в пакетику заварений чай, може, при певному досвіді і звичці чайної церемонії такого плану, бути також такою звичкою-практикою: бути тут і зараз. Форма, вид чаїнок в сухому вигляді і в завареному, їх аромат, тепло, яке іде від кружки, або посуду, у якому ви заварюєте, колір настою, аромат настою, смак настою. А гарний правильний чай тим і відрізняється від пакетованих, або чаїв масмаркету…

Замовлення чаю на сайті «ЧаЇнка»

Ну уже зараз дуже важко буде ще й зберегти. Розпродуються, до речі, рештки того, що є, тому, що авіа сполучення, сполучення залізничним транспортом, інші види сполучень з Китаю порушені зараз і тому, це я відволікаюсь уже, але можливо, когось зацікавить, що ще на складі є певна кількість чаїв, він розпродується, і також на 36 випусків мені вистачить дозаварити того, що в мене в особистих там запасах, а може й більше. Сподіваюсь, що до того моменту, перемога буде за нами, або ми будемо дуже близькі до неї. Зараз поки що так, але ласкаво прошу на сайт «ЧаЇнка» - це мій сайт, замовляйте, доставка на відділення Нової Пошти, або Укрпошти, які функціонують і відкриті.

Відчуття чаю

Повернусь до нашої сьогоднішньої теми, до того як виховується стрижень, сила духу, коли ви концентруєтесь на тому, що робите от зараз. І це може бути кружка чаю. Чим ще, да от іще про чай саме. Якщо ми говоримо про смакові от, те що ми відчуваємо на смак і те, що є в самому чаю, в напої, окрім того, що я сказав, як церемонію, коли ми можемо посуд і фактуру, все відчувати і зоровим і тактильним відчуттями, то що стосується смакових рецепторів і те, що ми на нюх можемо сприймати, то перше – у чая гарного є аромат, тонкий аромат, який може потім залишатися і на стінках піали, в залежності від того, яка органолептика посуду, з яким ви впораєтесь зараз. Аромат. От ви можете в аромат повністю проникнути. Смак. Відчути також його температуру, як він розкривається, як на язику, від язика до рецепторів вам доходить саме відчуття, смак. 


Потім, коли ковтнули, проходить деякий час і ви відчуваєте в ротовій порожнині післясмак. Це третій, скажімо так, третя складова гарного чаю. І четверта – це стан. Стан отримуєте ви не одразу, і це не те, оспіване, чайне сп’яніння. Я би сказав, що цей термін вкрай не вірний. Не чайне сп’яніння, правильніше називати саме чайний стан. Що це таке? Це дуже тонке відчуття, або якщо ви пуера взяли, він просто розганяє серцебиття, ви відчуваєте такий прилив бадьорості. А от уже пуери, наприклад, Шен Пуери певні, які зібрані зі старих дерев в певних місцях, які мають, так звану, чайну ци – енергію чаю, там особливе сприйняття. А також є особливий стан. Також є чаї, той же Габа Улун, зелені чаї, які, знову ж таки, якщо часто пити, то ви будете підмічати, що міняється, змінюється в вас, в вашому мікрокосмі, як ви, от саме чай вплинув на те, як ви сприймаєте те, що відбувається навколо вас, в вас. Це дуже важливо в тому, що ви сприймаєте і ви концентруєтесь тут і зараз, об’єднавши свою увагу на сприйняті, спочатку своїми органами чуття, а потім переходити ще й в стан. А зі стану навпаки. І, тобто ви збираєте себе в одній точці. І це дуже схоже…

Ну от ви чуєте, як лунають вибухи, можливо чуєте, не знаю як з петлички це сприймається, але вони дуже близько, і я записую далі відео. Я прийшов з нічної зміни по охороні, де ми стояли зі зброєю, чатували вночі, але при цьому є досвід такий: залишатися тут і зараз, робити те, що від тебе потрібно зараз і те, що від тебе чекають, особливо зараз, ті, хто поруч з тобою. Це дуже важливо, зберігати таку силу духу, і саме про цю силу духу і говорять всі, ну скажімо так, релігійні книги, трактати, труди філософів. Те, що ми виховуєм в собі за наше життя. І чай може бути таким дуже гарним підспуддям оцього, через це я так багато говорю.

Фільм «Герой» режисера Чжана Імоу

І от цей момент, коли зараз гримить, коли ми п’єм чай, я п’ю чай, мені нагадує один чудовий фільм, який я передивився разів, більше ніж 20 чи 30 разів, це фільм режисера китайського Чжан Імоу, в головій ролі Лі Ляньцзе, або відомий він більше як Джет Лі, фільм «Герой». Дуже цікавий, класний, красивий, красочний фільм, поділений на чотири частини, кожна з яких режисерський хід має, там свій колір, свою тему. Але вони пронизані тим, що кожна із, кожна із мистецтв має спільні корні. Коли ми займаємось чимось конкретно одним, в ньому віддаємо свій час, своє натхнення і утончуємось в розумінні цього предмету, то будь-що веде нас до майстерності і це стає вже не ремеслом, а майстерністю, що зміцнює, знову є таки, і твої психоемоційні дані або вміння і зміцнює силу духу, робить тебе саме людиною. А в фільмі показано як всі види мистецтв можуть…  

Оце гримить, мене хоть чутно? Напишіть в коментах: чутно мене там чи не чутно. Я поки чайку…

І от і цей момент, і те, про що я зараз говорю, мені нагадує от цей момент в фільмі, коли обстрілювали з луків школу каліграфії. Я поставлю тут десь збоку, або на все тло екрану, поки поп’ю далі чай, вам цей фільм. Сподіваюсь, що ю-туб мене не забанить за це, ну дуже, дуже характерний саме для наших часів момент. Коли атакують школу каліграфії, а вони продовжують концентруватись на тому, чому віддавали свою увагу, в чому вони тренують майстерність.


Фрагмент фільму «Герой»

От такий момент із фільму. Буде нагода, при нагоді можете переглянути цей дуже чудовий і дуже, в різних сенсах, в різних сенсах достойний вашої уваги фільм. Це, звичайно ж є у мене на блозі рубрика «Кіночай», але то не про те.

Про блог

А для тих, хто вперше зайшов на блог і дивиться, нагадаю, що блог не тільки про чай, а про цікаві явища української культури під чай. І, знову ж таки, як і в тому фільмі, саме цю, саме цей принцип покладений і у блог. Що все має єдиний корінь, і от, як у фільмі, що фехтування і музика мають єдиний корінь, і каже Ци Ши Хуан - імператор, що каліграфія і фехтування мечем мають єдиний корінь і так далі, і так далі, і так далі… То і будь-що може стати вашою практикою. І той же ритуал, коли ви берете і заварюєте чай і п’єте його збираючись в одну точку, також може стати вашим ритуалом для зміцнення сили духу і наповнення себе цією життєдайною енергією, прочищення духу.

Про практику

Хочу ще наприкінці відео, не буду його затягувати, хочу сказати і попросити вас, щоб, ну от в такий час намагаюсь продовжувати здійснювати таку свою, ну як поставив для себе місію, ахімсу, і ще різні поняття, свою роботу. Окрім того, що боронити або стояти на чоті в обороні села, іще робити такі відео, сподіваюсь і відчуваю і по відгукам і знайомих, і тих, хто, підписників, що це також декого розраджує. Можливо ви виїхали далі за межі. Можливо, в таких обставинах як, приблизно як я, зараз знаходитесь, коли лінія зіткнення дуже близько і бої проходять біля вас. Можливо, вас уже зачепила ця біда. Щоби залишатися в світлій, ну як би, щоб ваша душа просвітлювалася, а не спускалася до низмених вібрацій, або станів, ми маємо, окрім веселої злості, окрім праведного гніву виховувати в собі і тягу до прекрасного, навіть в цей, в цей непростий час. Робіть фізичні вправи, а також займайтесь практикою будь-де. От бути тут і зараз – це вже є, як на мене, практика, або звичка, бути зараз і відчувати дихання, дихання всесвіту, у вічності. Оце так завернув, да?

Так от, а хотів попросити про маленьку послугу, якщо ви вважаєте, що це, цей мій вклад гідний того, щоб підтримати його вподобайкою, підтримайте, будь-ласка. Напишіть комент – це дуже допомагає продовжувати. Оці 36 відео, наскільки вистачить чаю, натхнення в мене, в кінці кінців. Дзвіночок якщо натиснете – це взагалі буде класно, тому що це буде приорітет, вам буде завжди ю-туб підказувать, що нове відео з’явилося. А відео я намагаюсь зараз робити кожного дня, щодня. Поширте це відео серед своїх знайомих, щоби тяга до такого сприйняття, якщо воно вам близьке, поширювалася. Оце така моя, таке моє прохання. Я продовжу далі попивати чай під постріли. Сьогодні я, бачите, як справжній Мамай з картинки: і шабля є, і під деревом, не вистачає, хіба що, бандури – гітари та коня. І, раз так, то мабуть що і підкладкою до закінчення, до фіналу цього відео поставим щось козацьке, мабуть що з «Пропалої грамоти». От і видав, у нас же гра така, хто вгадає, хто напише під кожним відео, або попереду, і позаду, обов’язково, позаду кажу, в кінці відео, будь-якого, всіх серій зараз, останніх відео є така гра. Можете не дивиться спочатку в коменти і вгадати, що за твір, або з художньої літератури української, або з музичної спадщини, або з кіно спадщини є наприкінці. От сьогодні поставимо щось мамайське козацьке, типу «Нам поможе святий Юрій, ще й пречиста мати лихо звоювати. Ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати».

Пісня.

Музика з фільму «Герой».


 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.