Чай, трав'яні збори, узвари. Поговоримо під заварений "по-пекінські" Лун Цзин
- 08 липня 2022 14:41:25
- Відгуків: 0
- Переглядів: 1263
Рубрика «Школа ЧАЮ»
Так. Дійсно бува запитують і сам бува задумувався.
А чому б не віднайти таку свою справжню українську культуру розпивання... квасу, там. Чи узвару, до прикладу.
Навіть робив тестові спроби.
Що можу констатувати як факт? У кожного напоя своя специфіка і своє призначення.
З цих трьох - продукт, отриманий з рослини Camellia sinensis, - тобто чай, - єдиний залучений до культурного процесу.
Звісно ж, мова йде про якісний китайський чай. Єдиний, що є суб'єктом культурного явища. Такого як ЧАЙНА ЦЕРЕМОНІЯ, уважне чаювання.
Чого неможливо втілити з узваром чи трав'яним збором. Якби можна було б, то не в давні віки, то в сьогоденні ми б мали УЗВАРНУ ЦЕРЕМОНІЮ.
Жартую. . Пропоную до уваги випуск чайного блогу з окопів.
[ЧАЙ і ВІЙНА 07] Чай, трав'яні збори, узвари.
Поговоримо під заварений "по-пекінські" Лун Цзин
П’ємо зелений чай Лун Цзин «Криниця дракона»
Вітаю, мої славні співвітчизники. Сьогодні також, сподіваюся, коротенько вдасться розповісти про три речі. Інколи, і в чайовні, і при чайних зустрічах мене запитують: «А чому ж не можна зробити чайну церемонію, ну там, наприклад, з узваром? Чому трав’яні збори не можна вважати таким повноцінним чаєм?» Я розповім, але, щоби також було можливо корисним, хтось побачить для себе щось, то разом з цим, я заварю собі і поп’ю чай Лун Цзин, зелений чай «Криниця дракона», скажімо так, по південно-китайськи, із тих місць, де звикли пити чай з ґайвані. Я заварю, в ґайвані я вже заварював, але це було разом із чахаєм, ситечком і з піалочкою, а ще також, коли вода остужена, наприклад, в термочашці. Зараз я собі хочу заварити Лун Цзин, весняний чай, скоро ж весна і при цьому розповісти вам свою думку з приводу того, чим же ж відрізняється (чай від трав’яних зборів і узвару).
Про чай
Давайте так скажемо, що чай – це у нас рослина Camellia sinensis або Камелія чотирьохлистна
і те, що з неї, який продукт виробляють, те і буде чаєм, в сухому вигляді
заваркою. І, в залежності від ступеня ферментації, від технології виробництва
ми отримаємо певний сорт чаю, буде це зелений, білий, жовтий, червоний, чорний,
Пуер і т.д., ми отримали такий певний сорт чаю.
Зараз от бачите, що я не переливаю, а зразу вживаю чай, зелений особливо прикольно так пить, з ґайвані по південно-китайські.
Чайна церемонія з узваром
Якщо ми говоримо за трав’яні збори, то буде відрізняться по, (ну знову ж таки, я не говорю про, наприклад, Іван-чай або пирій, який зараз починають ферментувати і досліджувати) я говорю про травні збори, наприклад, шипшину змішують з кропивою, з чебрецем і т.д, і т.д., і т.д. Вони мають свій лікувальний, або профілактичний ефект, є травні збори, які заспокоюють. І саме тут також є велика різниця між чаєм і травними зборами: будь-який чай, він не є заспокійливим, скажімо так, в ньому завжди є кофеїн, або ще називають, чомусь так, теанін – чайний кофеїн і вони більш бадьорять; то на вечір вважається, що рекомендувати краще пити травні збори, ну і взвари або узвари – це наповнені мікроелементами взварені сухофрукти, ті ж груші чи яблука. Також от, я пробував в якості експеримента якось, сісти і заварити собі, вірніше не заварити, а розлити собі узвар по піалам з чахая. Ну, ви знаєте, нічого не вдалося, тому що в чаї як в продукті, а потім і в культурі чаю є ті властивості, які дозволяють йому набувати, скажімо так, такого культурного наповнення.
Основні властивості чая
Як я і говорив в попередніх відео своїх, саме цієї серії, що чай має чотири
основні властивості, за які можна зачепитися – це аромат, в якому можна
загубитися і його вивчати; смак, також в кожного чая, в кожного сорту, в
будь-якій культурі вживання напоїв, можна споріднене щось помітити у вживанні
чая, як із сомельє, які вивчають смаки вин, теруар – це все є також і в чаї.
Недоліком такого способу є те, що чаїнки все ж таки інколи потрапляють до рота.
Сказав, аромат, смак, післясмак – те, що коли ви ковтаєте чай, потім він
розкривається післясмаком і наповнює ротову порожнину, ви можете солодкуватість
відчувати, таку ніжність, по-різному в різних чаях, цього немає і не буде в травних
зборах або узварах. І, основне, за що люблять чай – це стан, чайний стан,
оспіваний чайний стан, про який ми теж говорили в попередніх відео. Не буду
повторюватись, хоча можна б було окремий випуск зробити саме по цьому.
В принципі такий короткий випуск, мабуть що він такий сумбурний,
необдуманий, непідготовлений тому, що я ніч не спав у варті і тому що вдень не
вдалося відіспатись через те, що потрібно ще вирішувати організаційно-правові
питання, а зобов’язання випускати по одному випуску в день, доки можу це
робити, доки є можливість, не хочу полишати. Тому, в принципі, ось вам така
тема на подумати: «Чому чайна церемонія можлива тільки з продуктом, який
виробляється з рослини Camellia sinensis, тобто з
чаю?»